Under ganska lång tid så har känslan av tidsbrist blivit allt mer uppenbar för min del. Den har periodvis varit svår att sätta fingret på, men under det här året så gick det precis som så mycket annat från klarhet till klarhet. Den här bloggens existens handlar om den stora bilden och helheten i att förvandla en på många sätt skadlig livsstil till en hälsosam livstil med större frihet. En liten, men långt ifrån betydelselös, del av denna helheten stavas smartphone och mobilberoende. För min minimalism och vad det delvis är för mig så är den ovärderlig. Den ersätter många fysiska prylar, ger en möjlighet att kommunicera på distans och mycket mer. För några veckor sedan skrev jag inlägget ”iPhone XS – när ny smartphone blev onödig” som lyfte en del av det.

Myntets baksida är dock att den väldigt ofta får alldeles för mycket uppmärksamhet. Då handlar det inte främst om att läsa en bok eller lyssna på musik. Istället handlar det om att spendera onödigt mycket av ovärderlig tid på att skrolla igenom ändlösa flöden. Dessa flöden är dels de mest självklara på sociala medier, liksom nyhetsflöden och forumflöden. Gemensamt för dem är att de undermedvetet skapar känslan av att alltid missa något, vilket leder till ett ibland omedvetet mönster av att ständigt kika in för att se det mest aktuella.

De senaste veckorna har jag med hjälp av nya Screen Time i iPhone samt egna noteringar kartlagt mer av mitt eget beteende i sammanhanget. Jag hade redan successivt och drastiskt minskat ned den tid som mobilen fick. Åtminstone tyckte jag det när fakta tillslut blev helt uppenbar.

Jag snittar trots att jag dragit ned på tiden ändå 3-4 timmar PER DAG på mobilen, och då har jag räknat bort den tid då jag läst böcker, letat ny musik i Apple Music eller liknande mer givande saker. Några minuter här och där konstant blir en enormt stor samling av min tid. Då är det knappast konstigt att känslan är att jag hann med mer eller helt andra saker förr. Aktiviteter som jag på senare tid undrat över hur de ska rymmas på de 24 timmar som dygnet fortfarande har.

En annan sak som jag upplevt, åtminstone det senaste året, är att mina ögon allt oftare är trötta. Knappast konstigt när så mycket dit spenderas på att stirra ner på en liten yta. Oavsett hur mycket tid som ägnats åt det dagtid, så har kvällar före sovdags och morgnar varit ”perfekta” tillfällen att ägna mobilen uppmärksamhet. Allt som oftast slutar det då med att långt mer tid far iväg, när jag ”bara” ska kolla en sak till eller lika gärna kan kolla exempelvis sociala medier eller någon nättidning också när jag ändå stängde av alarmet. Efter ett tags reflektion så är det lätt att inse hur sjukt ens eget beteende är. Att det faktiskt är ett mobilberoende.

Ur hela den här insikten föddes tre lösningar att direkt implementera för att tvinga mig själv till en förändring. Första steget var att stänga av alla notifieringar för att inte ständigt bli påmind om saker jag faktiskt inte behöver bli påmind om. Det andra steget blev att rensa ordentligt bland antalet appar.

Det sista steget blev att göra sovrummet mobilfritt. Jag gjorde det genom att helt enkelt köpa en enkel väckarklocka och därefter lämna mobilen kvar på en byrå utanför sovrummet. Första kvällen kändes det definitivt som att något var ”fel”. Morgonen efter gick handen automatiskt till sängbordet för att kolla till mobilen, trots att medvetenheten ändå fanns där om att ingen mobil befann sig på sängbordet. Så invant är alltså muskelminnet efter 10 år med smartphone och ännu fler år där en mobil ändå funnits.

Förändringen gav dock snabbt resultat då jag redan andra kvällen inte ens reflekterade över det. Jag lämnade den utanför sovrummet, pratade med Christina en stund och somnade relativt fort. Morgonen efter var det skönt att bara vila en stund och sedan kliva upp för en dusch utan att ens kolla till mobilen på vägen.

Så här har det sedan fortsatt i två veckor nu. Alldeles för kort tid för att säga att jag frigjort mig något nämnvärt från den, men för ett par veckor har jag åtminstone gjort det. Målet är dessutom att det skall fortsätta och jag är väldigt motiverad efter att ha fått nog av såpass mycket onödig skit kommit att uppta min tid. Jag kommer att återkomma regelbundet till hur detta går, precis som allting annat på förändringens väg.

Hur mobilberoende är du själv? Har du reflekterat över det alls och vad har du gjort för att vinna tillbaka din tid kopplad till mobilen?